tisdag 29 maj 2012

GPS-fel, GULT och olika uppgiftstänk

I morse hade grabbsen och jag ett intressant träningspass med Lillemor i Kristinehamn. Det var ett sånt där pass som man gärna hade velat se från utsidan...

Vi började med gruppmoment och hur än Sheger blev provocerad så satte han sig INTE upp på annans kommando, trots sh-ljud! So far so good.

När det sen blev hans tur vad han riktigt laddad. En urusel värmning följdes av ett riktigt dåligt ff. Han plogade, trängde, låg på gasen och var riktigt på tårna... Saktamarschen är fortfarande ok, då lugnar han sig. Eller som Lillemor sa: "i vanlig ploppar nästan ögonen ut och i långsam åker de in igen"... Tyckte han var lite allmänt ofokad och det kändes som om han mest gick å väntade på de "fräna" momenten. Bjuder oxå på att i Z började han gå framåt innan jag ens kommit fram till honom efter första skiftet. Hallå där - hold your horses!

Det han gjorde bra var rutan, vittring, hopp. Resten kan diskuteras...

På apportdirigeringen hade han allvarligt fel på GPS'en... Såna bågar som han gjorde, har iaf. jag aldrig lärt honom! Dessutom bommade han ordentligt å gick promt på mitten flera gånger. Tur att de små skojarna har vett nog å variera vad de visar av brister, så man hela tiden har nåt "nytt" å träna på!
Hur som helst så är han lika lycklig ändå :0) Ibland funderar jag på om han möjligtvis kan fela med flit för att han saknar/önskar sig mer av vissa typer av förstärkningar :oI
Finns de som direkt skulle skrika näää så kan inte hundar tänka, men det vette 17...

Tydligen mycket som ska ur Shegerbenen...
Bosse fick oxå träna på och här syns bristerna av att ha varit på "kollo" ganska tydligt. Han orkar mindre, men vill mer. En rättså dålig kombination!
Han trippade på i ff som var ganska ok. Han är definitivt ingen lättränad hund. Bitvis får man klia sig riktigt hårt i skallen. Jag har iaf. kommit på att när han har fattat var nåt går ut på då tänker han just nu endast hela övningar och inget annat.
Går alltså inte att typ ställa honom vid kon utan skicket, för att sen skicka till rutan. Då fattar han nada och försöker leta koner... (Han blev förälskad i de gula portugisiska konerna jag köpte i Österrike. De lös allt väldans fint i solen tyckte han och ville springa till dem hela tiden!)

För i hans värld springer man till en kon innan man lubbar till rutan. Får han däremot göra skicket först då funkar det! Förresten så hade han riktigt dåliga stopp i rutan, det måste tas tag i... Hans helhetstänk gör att det till tider kan vara ganska svårt att förstärka vissa delar i momenten, ofta förvirrar det bara. Det är så det ser ut just nu och har gjort senaste året, kanske ändrar det på sig...
Sheger är däremot mycket lättbelönad, han menar att det går bra varsomhelst, närsomhelst och med vadsomhelst!

Lillemor la ut vittring åt oss och stackars lilla Bosse fattade inte mycket först, svårt när jag alltid annars lägger ut pinnarna själv. Utan den retningen var han mycket tveksam till vad han skulle göra, men när han väl hittade pinnarna så gjorde han ett finfint sorteringsarbete. Jag är mycket nöjd med hur han löste den klurigheten. Fanns inte antydan till å "ropa på hjälp" utan lugnt å systematiskt, utan vindhjälp löste han saken. Han är väldans söt när han tänker!

ÄR DET BARA HOS OSS DET BLIR FEL IBLAND?
Tycker det känns som om vi är en av de få som faktiskt sliter med saker i träningen... Det mesta man annars blir får "höra" är alla andra fantastiskt duktiga hundar och förare som tydligen nästan aldrig gör fel, eller får "slaskbeteenden" med på köpet. Kan det vara så att det har det blivit "fult" att medge att träningen inte alltid funkar? Trist om det skulle va så...

Hoppas på ett nytt intressant träningspass imorgon!


4 kommentarer:

  1. Klart att träningen inte alltid går lysande! Man har ju inga maskiner, och är ingen maskin själv! Med Kylie har jag tex problem med ett dåligt stopp i rutan just nu, bla.... Nöter, nöter. nöter...

    SvaraRadera
  2. Tror absolut att alla har dåliga träningar MEN man ska inte skriva om det för det ser ju inte bra ut ;-) Kul att läsa om Bosse med han påminner sååå mycket om Zeke. HAr också problem med att dela upp momenten. Typ vittringen: Får tugg vid ingångarna i momentet, delar jag upp gripandet för sig så håller han blockstilla men så fort man sätter ihop det så är det som bortblåst. Kommer du på en lösning får dä gärna dela med dig ;-)

    SvaraRadera
  3. Bosse er akkurat som min Cobbie.. Momenter gjør man ikke når man kan hele øvelsen.. enkelt og greit..
    Og er det en trening hvor ingenting fungerer er det ingenting å bry seg om , for han kan det på neste... Han må bare sove litt på det først:)

    SvaraRadera
  4. Välkommen hem!
    Jag tycker att det är VÄLDIGT bra att höra att ni som är på den högsta nivån också möter murar. Det känns skönt för oss amatörer ;-)att det går upp och ner även för er, inte rosenrött alltid! Men murar är ju till för att klättra över, och ibland känns klättringen MEGA hög! ;-)
    Kram Annica o Fanta

    SvaraRadera