söndag 12 augusti 2012

Elithunden Bosse

Det har varit en intensiv tid med massor av träning för Bosse, nu när Sheger inte tränat fullt.

De sista veckorna har endast används till att försöka slipa till momenten i lydnadstrean varvat med vallning. Bosse var nämligen anmäld till tre Lkl3 tävlingar under en vecka. Tufft program, men jag resonerade så att efter sista starten på söndagen borde jag veta vilka delar och vilket tänk som behöver stärkas upp!

Tävlandet började i onsdags på hemmaklubben i Karlskoga.
Vi var tre stycken tävlande, en borderterrier, en gordonsetter och Bosse. Vi fick startnummer tre.
Sittandet gick bra även om jag såg att Bosse tyckte det var lite märkligt att hund nr.1 satt å "sjöng"... Ljudnivån på sången ökade tyvärr när vi gömde oss på platsen, kändes "si så där" å stå gömd då. När vi gick tillbaka var det bara en hund som låg och det var inte Bosse... Han satt som en fura! Men det var endast han som fick poäng på momentet. De andra hundarna hade skiftat ställning flera gånger och en av dem var uppe å traskade halvvägs mot oss.

Det var inte ett av våra bästa pass... Många släpp i ff, jag har oxå varit tveksam hur jag ska träna det med Bosse som rör sig helt annorlunda än Sheger - har inte bestämt mig än... Sättandet var fint, dutti Bo! Inkallandet, - långt ställande. Rutan var väldans bra med ett ovanligt bra och kort stopp mitt i rutan. Ingen dirigering behövdes, däremot 3 liggkommandon... ;o)

Sen kom apporteringarna och dessa förbaskade avlämningar. Har aldrig vart med om en hund som faktiskt kan spotta ut apporten på ett sånt sätt som Bosse gör, den far ut framåt - långt! Om han inte droppar den rakt ner då... Kvittar hur jag gör, - hinner jag inte ens å fånga den. Funderar allvarligt på om jag ska försöka få avlämnanden framför istället, tål iaf att tänkas på!
Vittringens avlämnande är mycket lugnare för där tänker han inte så mycket spring. Nog med fart bägge vägar och bra beslut av modig hund! Han kom nämligen direkt på rätt pinne och han ansåg sig inte behöva kolla fler utan kom in med en gång, starkt!
Avslutade med en bra och snärtig fjärr där han flyttat sig aningen bakåt.
MomentPoängKoefficientSumma
Sittande i grupp10.0220.0
Platsliggande5.0210.0
Fritt följ7.0428.0
Sättande10.0330.0
Inkallande8.5325.5
Rutan6.0424.0
Apportering8.0324.0
Metallapportering8.0216.0
Vittringsprov9.5438.0
Fjärrdirigering8.5434.0
Ly 3 Helhet7.017.0
Totalpoäng256.5

Med ett knappt förstapris i bagaget kom jag på den smått vansinniga idén att byta klass till eliten inför helgens dubbeltävling i Kristinehamn. Finns ingen anledning för oss å nöta momenten i Lkl3.

För att göra en lång historia kort så gick det ungefär som förväntat. Eftersom vi inte tränat elitmomenten tävlingsmässigt var det endast en koll av vad vi ska fokusera på framöver i träningen.
Vi fick med oss fyra nollor och resten skrapbetyg. Men vi slet för varenda poäng och Bosse var mer ärlig än jag nånsin kunnat drömma om. Han gav inte upp en enda gång.

Trots nollorna har vi gjort alla moment, om än med många kommandon och för mycket hjälp. Han svarade på varenda dirigering och det är bra gjort av honom eftersom han inte helt vet hur slutprodukten ser ut...
Jag är supernöjd med Z, han utförde alla skiftena och hade rätt tanke på stadga i skallen. Så mycket att jag faktiskt fick klappa mig på benet för att få med honom!
Vittringen var oxå bra! Återigen snabbt beslut och som alla apporteringsövningar - helt tuggfri. Här tappade han tyvärr tempo in och bensinen var tvärslut :/
Fjärren var fin, inte flyttat sig en millimeter enl. domaren, men for upp i min återgång...

Stolt av min Bosse som ändå visade en del fina kvaliteer, duktig grabb det!

Söndagens tävling blev en framtidsinvestering.
Avstod gruppmomenten och förvarnade att jag skulle bryta tidigt i varje moment och belöna upp honom så länge domaren lät mig hållas. Sen hade jag bestämt mig för att belöna ut ett moment på riktigt, tacka för mig och gå av plan.

Gick ca 7m ff, sen friande jag ut i stegförflyttningarna. Z hade sitt som första idag och när han fint följde med i upphämtet friade jag ut det! Inkallningen körde jag rak. Fin ruta, bra dirigering och nedlägg - friade ut direkt! På apporteringsdirigeringen lottade vi andra sidan mot igår, idag var det höger. Ok konskick, går mot mitten, stoppas, dirigeras om, tar rätt, snabb tillbaka - friar ut på vägen in å erbjuder till Bosses stora förtjusning kamptrasan! Därefter tackar vi lite smidigt för oss och jag är supernöjd med dagen!

Igår körde jag för första gången, sedan sjukdomen några korta fullbelönande kedjor med Sheger. Det kändes bra och än har han inte gett mig några tecken på att vi inte skulle starta i Kungsör kommande helg. Om den tävlingen inte varit uppdelad i fm och em - då hade vi strukigt oss, men nu blir det i alla fall gott om tid för återhämtning.

Naturligtvis har vi tappat mycket detaljer och definitivt den tanken man bör ha i ff. Det känns konstigt nog faktiskt helt oviktigt för mig idag. Kikar endast på engagemang, vilja, tryck och ork.
Har kört lite idag med och kommer att ta ett kort fullbelönat pass i morgon bitti. Lite senare på förmiddan ska jag köra nån tävlingsmässig kedja för att se hur mycket som evt. förändras. Efter det passet kommer jag bestämma mig om möjligheten att åka till Kungsör är öppen eller stängd...

1 kommentar:

  1. Hej Lena! Så roligt att läsa om dina funderingar! Duktigt av Bo att jobba på så bra! Härligt att Sheger är på G!

    SvaraRadera