söndag 30 mars 2014

Beställt ny valp!

Eftersom saker i livet ganska sällan blir som planerat är det nu hög tid att tänka på föryngring i flocken! Sheger blir åtta i år och hur gärna jag än vill, så är det bara att inse att han inte kommer att kunna tävla så värst många år till...
Det var meningen att Bosse skulle få visa framfötterna när Sheger skulle börja att trappa ner lite på tävlandet. Nu kommer det tyvärr inte bli så eftersom Bosse inte kommer att tävlas nåt mer. Inte för att jag inte vill eller för att han inte håller måttet, - för det ska gudarna veta att han gör! Utan för att han fått epilepsi och inte längre tål träningen som behövs för att kunna vara med i toppen. Det är ett riktigt bakslag och dessutom riktigt tufft att inse, för jag har hela tiden sagt att Bossse har bättre moment än Sheger och dessutom har ett enastående "jävlar anamma", det står jag fortfarande för! 

Det har under vårvintern funnits ganska många valpkullar med bordercollies att studera. Jag har läst stamtavlor, kollat linjer och pratat med folk om sjukdomar så till den grad att jag börjat fundera på om det överhuvudtaget finns speciellt sunda BC's linjer kvar. Den linjen är belastad med det, den med det och den med det, gahhh... 
Jag vet att man inte kan garantera sig för nåt, men min bild (i ett rosa skimmer) av att bordercollien är en sund och hälsosam ras har nu en del repor i kanten. Jag känner mig mer förvirrad än någonsin och har nu insett att man får välja valp med en stor portion sunt förnuft och inte efter maniskt letande efter sjukdomar! 

Nu har jag i alla fall bestämt mig för en valp, GRÄNSVALLARENS Å'BOY.
(e. Random Sod - ue Seemework Key)

 
En trevlig framåt kille ur en jämn kull på sju. (6+1) Fem "vanligt" trefärgade och två bruna. Ser ut som det blir 4 långhåriga och 3 mer kortpälsade. Har varit och tittat två gånger, första gången vid ca.6 veckor och en gång vid 7 veckor. Jag har svårt att se nåt på individerna före det då jag inte tycker man ser så mycket mer än utseendet innan 6 veckor... Vad det gäller utseendet så var jag MYCKET tveksam till en brun. I min lite fyrkantiga värld är nämligen bordercollies svarta, vita och långhåriga! 

Har inte ens haft nåt över för trefärgade och nu så ska jag ha en brun, ja hjälp..! Efter första titten sa jag till mitt resesällskap Lillemor: trevlig bra valp men - näää den är sååå ful att jag inte kommer att orka titta på den, kommer förmodligen oxå få ståöron och va korthårig... 
Vet att det var en jättebarnslig kommentar och att BC'n faktiskt är egenskaper och inte utseende, men fy vad jag faktiskt inte gillade den utseendemässigt först! Nu har jag förlikat mig med det och tror till och med att pälslängden kan bli ungefär som Bosse's. Kroppen på valpen är jag betydligt nöjdare med. Hoppas på att det blir en lite mindre modell! Korrekt i frampartiet med iaf. för stunden slutna armbågar, tillräckligt med bakbensvinklar och lite mer kompakt typ, gillar inte långa ryggar! Få se om det håller i sig eller om det växer iväg rätt in i november..? 

Igår kollade jag även lite mer egenskaper: 
*Vilja att fortsätta försöka trots att inte lyckas
*Komma ihåg och agera på minnesbild
*Skifta från ett sinne till ett annat (lukt-syn-lukt)
Säger bara - dutti pup! Hoppas nu bara att det inte ligger nåt i pratet att bruna har sämre vallegenskaper än andra..? Vill verkligen komma igång med vallningen ordentligt igen, saknat det som skrutt!

Känns bra nu när jag äntligen bestämt mig och tack till alla som orkat lyssna på mitt tjat om BC-linjer! Vill även tacka GRÄNSVALLARENS KENNEL för att återigen få förtroendet som valpköpare! 

5 kommentarer:

 1. Trist med fina Bosse�� Härligt med en ny hund i flocken�� Stort lycka till med nyförvärvet Lena�� /Kram från Vingåket

  SvaraRadera
 2. Välkommen tillbaka som valpägare i Gränsvallarens kennel. Väldigt svårt att hitta bra hundar till avel numer tyvärr. Håller tummarna för er alla att detta blir bra. Får ju ÅKEY som "barnbarn"...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Åsa, det ska bli väldans spännande!

   Radera
 3. Razzia hälsar att Key ger de överlägsnast sötaste valparna!!

  SvaraRadera