tisdag 1 januari 2013

Skrämd och ledsen av Facebook...Ja det är väl egentligen å ta i att Facebook skrämt mig, men jag blir skrämd och ledsen av en del som finns att läsa på Facebook idag!

Kan läsa om hur många saknade hundar som helst... Hundar som i panik slitit sig ur koppel och selar av fyrverkeri runt 12-slaget. Hallå - för det första, vad i hela friden gjorde hundarna ute då? Även försvunna hundar som i vild panik kastat sig emot och fått upp dörrar...

Trodde faktiskt att hundägare idag var mer upplysta om vilka följder det kan få att utsätta sin fyrbenta vän för människans idiotiska sätt att fira in ett nytt år! Det är tydligen jag som är dåligt upplyst. Kunde inte i min vildaste fantasi tro att det fortfarande förekom att hundar var med ut för att titta på fyrverkeri? Det är vår förbannade plikt att inte utsätta våra och andras djur för onödigt lidande. Det är vi som hussar och mattar som behöver ta ansvar för att göra nyårsaftonen och dagarna intill så drägliga som möjligt för våra djur, gör det du kan för att skona din hund!

Jag är inte dummare än att jag begriper att vi inte kan styra över alla situationer och att rena olyckor förekommer. Hundar kan bli skrämda av mycket och försvinna av den anledningen. Men på nyårsafton vet vi att det kommer att smälla, så snälla, stå upp för din hund!

Eftersom det helt tydligt behövs info om förebyggande berättar jag vad som funkar hemma hos mig med mina två bordercollies. De gillar verkligen inte oljudet av fyrverkerier och smällare, men sover sig som regel genom kvällen/natten.

Mitt liv är inte speciellt socialt på nyårsafton. Jag gör allt jag kan för att göra kvällen och natten okey för mina grabbar. Dagen går egentligen till att trötta ut dem så gott det går, efter hänsyn till väder. Minst en riktigt ordentlig promenad, sen tränas en del "tänka/lösa själv saker". Sista korta rastningen runt kl. 1930. Efter över 25år med hund har jag lärt mig att det brukar vara förhållandevis lugnt att "springa ut på en kiss" då. Naturligt vis med kopplade hundar! Innan mörkret kommer - ner med persienner, dra för gardiner, på med ordentligt ljus i de rum hundarna vistas i. Hemma hos mig är det oxå radio på i de rummen, olika kanaler på hög volym, så att det aldrig blir riktigt tyst, TV'n är oxå på. Fläkten till spisen samt tvättmaskinen går varma från det vi kommer hem till ca 0100. Det är oxå först efter 0100 nästa rastning sker, då är det om än inte helt tyst så betydligt lugnare. Om det fortfarande smäller skulle vi naturligtvis vänta med att gå ut.

Om du vis från tidigare nyårsnätter vet att din hund har det jobbigt, hyr en stuga på nåt "smällfritt" område, eller lämna in dem på pensionat på landet. En bekant i Stockholmstrakten tog igår in på hotell på Arlanda där de inte får smälla. Vet oxå hundägare som låter de sista timmarna på året tillbringas i bilen åkandes planlöst runt för att skona sina hundar från oljudet. Många dammsuger eller vispar med elvispen runt 12-slaget. Om hunden behöver vara instängd, isolerad från resten av familjen med hög musik - låt det vara så, men ta inte med den ut till fyrverkerierna bara för att den inte ska lämnas ensam! Om hunden skulle må bra av att drogas, prata med din veterinär! Gör det som behövs, låt dem slippa obehaget!

Till er som har unga hundar vill jag i all bästa välmening påpeka att den "skottfasthet" ni skriver om på hundens första nyårsafton, inte är nåt som alltid finns hos hunden. Med "fel" erfarenheter i bagaget kan den mest "fasta" hund börja "fundera" och bygga på rädslor! Oro för ljud/smällare är nåt som kan byggas på genom åren och med dåliga erfarenheter som hunden skaffar sig.
Tänk oxå på att om hunden har upplevt obehag i samband med ljud kan den börja reagera för liknande ljud den tidigare inte brytt sig om.

Hoppas alla som läst ända hit förstår att jag inte vill trampa nån olycklig människa på tårna i all min frustration. Tänker att om jag bara kunde få en enda smällande människa att förstå vilket djävulstyg fyrverkeri verkligen är för djuren, då var dessa bokstäver värt det! Tillsammans kan vi oxå hjälpas åt att informera och råda andra hundägare om hur hundarna kan få en lugnare nyårsafton!

Till alla dem som fortfarande letar efter sina hundar, hoppas verkligen ni finner dem och att ni har lärt er nåt inför nästa år...

3 kommentarer:

  1. Mycket klokt skrivet! Mina nyårsaftnar brukar se ut som dina, inte riktigt det "vanliga" men samtidigt har vi det alltid himla mysigt där inne hundarna och jag. Hundar är inga maskiner utan levande varelser och i stort sett alla hundar riskerar att bli skrämda om en extrem sitution uppstår, t.ex. smällare som kastas mot dem, raketer som åker åt fel håll osv. Finns ingen orsak att vara ute kring tolvslaget och absolut ingen orsak att ha hund lös den kvällen, oavsett hur lydig den är.

    SvaraRadera
  2. Vi gör i mångt o mkt som du men här började de smälla på lördagen o på nyårsafton var det fyrverkerier från 17 - 01,30 . Vi satt som idioter med lampor,radio,tv o gud vet vad på full volym. Senast nu i kväll smälldes det !

    SvaraRadera